Проф. Брьонемарк, създателят на съвременната зъбна имплантология, завеща на бъдните поколения своята знаменита фраза “Срамота е хората да си лягат и техните зъби да бъдат в чашата с вода”. Импланти All on 4 – Поглед към бъдещето.

Стремежът на съвременните зъболекари винаги е бил хората, загубили всичките си зъби по една или друга причина, да получат такива, които да изглеждат и функционират като техните собствени. За съжаление зъбните протези не могат да изпълнят тези очаквания. На помощ идват зъбните импланти. На база огромния клиничен опит на хиляди зъболекари от целия свят проф. Palo Malo от Лисабон и инженерите от концерна Nobel Biocare създадоха концепцията зъбни импланти All on 4.

В нашата статия “Кои зъбни импланти са добри? Защо?” ние подробно описахме защо в нашата практика използваме имплантите на Nobel Biocare, както за конвенционално имплантиране /Nobel Activ, Nobel Parallel/, така също и Nobel Speedy, които са специално създадени за концепцията All on 4 от Palo Malo и Nobel Biocare.

концепцията зъбни импланти All on 4 от Palo Malo и Nobel Biocare

Концепцията All on 4 действително се явява Бяла магия по отношение желанието и надеждите на хората да се събудят един ден така, както са били преди 10, 20 или тридесет години – без да търсят зъбите си в чашата с вода.

За съжаление бялата магия на Malo и Nobel много лесно може да стане и черна магия за хора, търсещи евтиното и желаещи /несъзнателно/ да бъдат лъгани. Такива хора има по целият свят.

Част 1.

Прочетеното по-долу сигурно ще Ви се стори като фейлетон от в.“Стършел”, а на тези от по-старото поколение като разказ на Чудомир, ама как да е по друг начин. И аз като съвестен и любознателен гражданин обогатявам информацията в мозъка си от време на време във всезнаещия Интернет. Сега е лесно. Потрябва ти рецепта за тюрлю-гювеч – Интернет, потрябва ти илаче против майсъл – Интернет. Велик е този чичко Гугъл. Той знае всичко.

Велик е не само той, велик е и нашенският хитрец. Та седя си аз една вечер в едно малко апартаментче в Банско. Премятам страниците на Интернет с едното око, а с другото гледам внучето.

По едно време, както си бях разноглед с двете, те без да ме слушат почнаха да се събират. Остави другото, ама не само се събраха, а започнаха да се сливат в едно. Заприличах на Циклоп /онова митично същество от гръцката митилогия/. Гледам в огледалото, Циклоп. Питам жената с колко очи съм. Тя вика с две си. Жена ми е вече 32 години, как да не й вярваш. Първо се ощипах, после се полях със студена вода, не помага. Бре сега я загазих, пълно раздвоение. Ще трябва да ходя на психиатър.

Та какво видях. С големи букви и цифри написано:

Цяла арка с 12 зъба върху четири импланта струва 3900 лв.

То това звучи малко като “всичко върху масата с четири крака” т.е. стабилна работа, нали не е трикрако столче.  Още баба ми е казвала, че от трикрако лесно се пада. За това имам ли въпрос – Чичко Гугъл.

Бре… питам се, как става тази работа? Случайно или не, и аз ползвам по стечение на обстоятелствата някои нещица за туй Чудо зъбни импланти All on 4, създадено от Nobel Biocare и Palo Malo. Освен това подочувам, че докторите ходели по чужди страни да учат, посещавали конгреси, курсове, създавали дискусионни клубове и хортували в тях помежду си.

Знам например, че “дюбела” за него, сиреч зъбният имплант, струва 711 лв. x 4=2844 лв.

Всички останали необходими за пустия му All on 4 “бурмички” – 3081 лв.

Хванах “тефтерчето”, тъй им викат, ако не знаете на тези модерните телефони, дето има всичко в тях, боцнах с мaлкото си пръстче два-три пъти  и хоп – 5925 лв. /справка единствен вносител и дистрибутор с изключителни права – „Орал Хайдженикс“/.

Ама то не е само туй. Ами временните зъби за 4-6 месеца. Ами зъбите, дето се носят за постоянно – /само лаборатория, българска изработка, че има и чужда, по-скъпа / –  2150лв.

Дотук приблизително 9000лв. преки разходи. Забравих, то това дето сумати доктори подскачаме около човека пари не струва, безплатно работят още сурия хора, дето и те семейства хранят. И те самаряни като мен. Това ток, вода и болюк още неща – без пари, та даже и чистачката. А парите, вложени за образование по чужди държави и учители… Да не сте ги давали. Кой ви е бил през краката да търчите дотам. Вие, докторите, нали всичко си знаете по рождение, че нали и вие сте българи?

Граби народе, сега е моментът за апартамента. Кой ти дава, 3900 лева парчето, а…?

Сетих се в този момент за покойния Тодор Колев, за неговата песен, в която той пееше за “чистачките на автомобилите и американците”.

Е, бай Тодоре, минахме ги…категорично. Ама то не само евтинджос, а и Некермански.

Само дето липсват още две девятки в цифрата 3900. Гледайки, чак на мен ми се прииска да се наредя на опашката за туй Чудо All on 4, та даже два пъти. Продължавам да си седя захласнат и очите започнаха да се раздалечават. О Боже, Чудо! Изцерих се! Постепенно започнах да излизам от амнезията. Язък, отиде хонорарът на колегата психиатър. Спомних си, че самият аз бях написал някъде, че в съвременната ни Татковина големият народен пазар “Илиянци” продължавал да работи. Спомних си и друго, че за “всеки влак си имало пътници” – не съм го измислил аз. Изведнъж се върнах в реалността при третия си спомен. Мой колега, арменец, зъболекар и той като мен, преди много години ми каза следното: ” Асене, да знаеш, всеки Божи ден се ражда по един заблуден човек някъде по света”, но не е луд този, който яде баницата, луд е този, който му я дава.

Та тези нашенски хитреци, използвайки желанието на хората да имат 12 неподвижни зъба върху 4-ри импланта, /че е по евтино от защитения патент All on 4 на Nobel Biocare, вложил милиони в разработката/ и разчитайки на изпадналите в безизходица българи, съчетано с подвеждащо ниска цена, решили да правят бизнес по нашенски. Бизнес, бизнес, ама да е коректен. А той не само, че е некоректен, но и медицински неиздържан, с голяма вероятност водещ до трайни увреждания рано или късно. Ония глупаци шведите, португалците и американците кучета ги яли. Те на нас ще ни кажат. Да ама не, както казваше Петко Бочаров /и него Бог да го прости/. Всички вие, които поназнайвате чужди езици, можете да влезете в официалната страница на Nobel Biocare и да се запознаете със създадения от тях метод All on 4 и необходимите зъбни импланти за него.

Това беше полушеговито, лековато написаната първа част, на по-близък до обикновения българин език, за да бъде проблемът по-лесно разбран от по-широка аудитория. Повдигнатият въпрос обаче засяга както по-бедните, така също и по-богатите хора.

Част 2.

Остават открити два въпроса.

  1. Какви импланти се използват. Не се казва. Защо? Необходимо е да се знае, че метод и импланти “вървят ръка за ръка”. За концепцията All on 4 са създадени специалните, разпъващи зъбни импланти Nobel Speedy. Когато снемаемия, винтово закрепен, CAD/CAM мост се закрепя върху 6-8 зъбни импланта могат да се използват и имплантите Nobel Conical Conection.

2. Каква е тази протезна конструкция – цяла арка. Понятието цяла арка е много общо и неконкретизиращо. Такова понятие в учебниците и научната литература на съвременната дентална медицина не съществува. За нас то е откровено казано – манипулиращо и подвеждащо.

Реалните възможности са три:

  – Снемаема протеза върху зъбни импланти

  – Циментиран мост върху зъбни импланти

  – Винтово закрепен мост върху зъбни импланти – All on 4

В крайна сметка от триадата – зъбни импланти, нови зъби и цена която трябва да платите Вие, какво знаете. Единствено цената 3900лв. Зъбните импланти и каква е протезната конструкция върху тях са забулени в мистика. Едно е сигурно за тях – изключително ниска цена за зъбни импланти и цена към лаборатория, които в крайна сметка могат да се окажат решаващи за качеството на Вашето лечение.

Това е причината бялата магия на  Palo Malo и Nobel Biocare да се превърне в черна магия за Вас.

Трябва да се знае, че класическите начини за лечение още никой не е отрекъл и Вие можете да получите едно добро дентално лечение за много по-малко пари. В България има близо 8000 практикуващи дентални лекари, които владеят тези методи. Нашият съвет е да направите един по-евтин вариант на лечение, докато организирате финансирането за по-модерното и скъпо лечение със зъбни импланти по концепцията All on 4 на Palo Malo и Nobel Biocare.

Според нас е необходимо да вземете своето информирано решение как да постъпите, т.е. да отидете на преглед и консултация там, където Вие решите. Както казва нашият учител акад. Николай Попов – “Който бръза, бръка”. Народът също има своята поговорка – “Три пъти мери, веднъж режи”.

Да се чудиш обаче на акъла на онези, които предпочитат да харчат парите си за всичко друго, но не и за собственото си здраве. Тук само многоточие…

И двете групи хора в желанието си да получат “най-доброто”  и очаквайки Чудото – Бялата магия да споходи и тях, могат да станат лесна жертва на недобросъвестни зъболекари, решили да правят парици за тяхна сметка, спекулирайки с ниски, нереални цени под реалната себестойност на продукта All on 4.  Това се случва по целия свят, не само в България и ние имаме реални доказателства за това. Лошото е, че известието за нуждата от пари идва изведнъж “като гръм от ясно небе”, тогава в стремежа си да получите най-доброто, в бързането си може да допуснете непоправима грешка.

Необходимо е да се знае, че All on 4 не е Панацея. Това е един труден за изпълнение метод, който изисква необходимата квалификация, пособия и зъбни импланти. Поради това той има своята реална пазарна цена.

Към настоящия момент в България има само две клиники в София, където можете да получите качествено лечение, подкрепено със съответните сертификати за квалификация и използвани зъбни импланти на Nobel Biocare за концепцията на Palo Malo All on 4.

СЪПЪТСТВАЩИ СТАТИИ:

Импланти I Кои зъбни импланти са добри? Защо?
Концепция All on 4
All on 4 – Поглед към бъдещето
Ценови варианти за лечение с 4 зъбни импланта

Д-р Асен Маринов – баща

Подобни статии