All on 4. Жертви на измама при лечение със зъбни импланти

Прочетеното по-долу сигурно ще Ви се стори като фейлетон от в.“Стършел”, а на тези от по-старото поколение като разказ на Чудомир, ама как да е по друг начин. И аз като съвестен и любознателен гражданин обогатявам информацията в мозъка си от време на време във всезнаещия Интернет. Сега е лесно. Потрябва ти рецепта за торлю гювеч – Интернет, потрябва ти илаче против майсъл – Интернет. Велик е този чичко Гугъл. Той знае всичко.

Велик е не само той, велик е и нашенския хитрец. Та седя си аз една вечер в едно малко апартаментче в Банско, гледам внучето и премятам страниците на Интернет с едното око. С другото гледам внучето.

По едно време, както си бях разноглед с двете, те без да ме слушат почнаха да се събират. Мани другото, ама не само се събраха, а започнаха да се сливат в едно. Заприличах на Циклоп /онова митично същество от гръцката митилогия/. Гледам в огледалото, Циклоп. Питам жената с колко очи съм. Тя вика с две си. Жена ми е вече 32 години, как да не и вярваш. Първо се ощипах, после се полях със студена вода, не помага. Бре сега я загазих, пълно раздвоение. Ще трябва да ходя на психиатър.

Та какво видях. С големи цифри написано All on 4 – 3900 лв.

То това звучи малко като “всичко върху масата с четири крака” т.е. стабилна работа, нали не е трикрако столче.  Още баба ми е казвала, че от него лесно се пада. Та нали аз в никакъв случай не искам да падна от трикракото столче. За това имам ли въпрос – Чичко Гугъл.

Бре… питам се, как става тази работа? Случайно или не, и аз ползвам по стечение на обстоятелствата някои нещица за туй Чудо All on 4 създадено от Nobel Biocare и Palo Malo. Освен това подочувам, че докторите ходели по чужди страни да учат, посещавали конгреси, курсове, създавали дискусионни клубове и хортували в тях помежду си.

Знам например, че “дюбела” за него, сиреч зъбният имплант струва 711 лв. x 4=2844 лв. Всички останали необходими за пустия му All on 4 “бурмички” – 3081 лв. Хванах “тефтерчето”, тъй им викат, ако не знаете на тези модерните телефони, дето има всичко в тях, боцнах с мaлкото си пръстче два-три пъти  и хоп – 5925 лв. /справка единствен вносител и дистрибутор с изключителни права – ЕТ “Евгени Стефанов”/. Ама то не е само туй. Временните зъби за 4 месеца /само лаборатория/ 400 лв. Зъбите, дето ги обещават за цял живот – /само лаборатория, българска изработка, че има и чужда, по-скъпа / –  2150лв. Дотук общо 8450 лв. преки разходи за разни чаркуляци. Забравих, то това дето сумати доктори подскачаме около човека, пари не струва, безплатно работят още сурия хора, дето и те семейства хранят. И те самаряни като мен. Това ток, вода и болюк още неща – без пари, та даже и чистачката. А парите, вложени за образование по чужди държави и преподаватели?… Да не сте ги давали. Кой ви е бил през краката да търчите дотам. Вие, докторите, нали всичко си знаете по рождение, че нали и вие сте българи?

Граби народе, сега е моментът за апартамента. Кой ти дава, 3900 лева парчето, а…?

Сетих се в този момент за покойния Тодор Колев, за неговата песен, в която той пееше за “чистачките на автомобилите и американците”. Е бай Тодоре минахме ги…категорично. Ама то не само евтинджос, а и Некермански. Само дето липсват още две девятки в цифрата 3900. Гледайки, чак на мен ми се прииска да се наредя на опашката за туй Чудо All on 4, та даже два пъти. Продължавам да си седя захласнат и очите започнаха да се раздалечават. О Боже, Чудо! Изцерих се! Постепенно започнах да излизам от амнезията. Язък, отиде хонорарът на колегата психиатър. Спомних си, че самият аз бях написал някъде, че в съвременната ни Татковина големият народен пазар “Илиянци” продължавал да работи. Спомних си и друго, че за “всеки влак си имало пътници” – не съм го измислил аз. Изведнъж се върнах в реалността при третия си спомен. Мой колега, арменец, зъболекар и той като мен, преди много години ми каза следното: ” Асене, да знаеш, всеки Божи ден се ражда по един заблуден човек някъде по света”, но не е луд този, който яде баницата, луд е този, който му я дава.

Та тези нашенски хитреци, ползвайки цифровото наименование на защитения патент All on 4 на Nobel Biocare /вложил милиони в разработката/ и разчитайки на изпадналите в безизходица българи, съчетано с подвеждащо ниска цена, решили да правят бизнес по нашенски. Бизнес, бизнес, ама да е коректен. А той не само, че е некоректен към колеги и пациенти, но и медицински неиздържан, с голяма вероятност водещ до трайни увреждания рано или късно. Ония глупаци шведите, португалците и американците кучета ги яли. Те на нас ще ни кажат. Да ама не, както казваше Петко Бочаров /и него Бог да го прости/. Всички вие, които поназнайвате чужди езици, можете да влезете в официалната страница на Nobel Biocare и да се запознаете със създадения от тях метод All on four и необходимите зъбни импланти за него.

Това беше полу-шеговито, лековато написаната първа част, на по-близък до обикновения българин език, за да бъде проблемът по-лесно разбран от по-широка аудитория. Повдигнатият въпрос засяга както по-бедните, така също и по-богатите. Хората с по-ниски финансови възможности имат три варианта за финансиране на своето лечение:

  1. Да извадят директно парите. За съжаление, те не могат да го направят.
  2. Да теглят кредит от банка. Тогава трябва разсрочено, освен връщане на главница, да се погасяват и лихви. Лечението се оскъпява.
  3. Да спестяват, така както се прави за много други неща. /това е модела на Швейцарците – съвременна Швейцария е с един от най-високите стандарти в света/.

Трябва да се знае, че класическите начини за лечение още никой не е отрекъл и Вие можете да получите едно добро дентално лечение за много по-малко пари. В България има близо 8000 практикуващи дентални лекари, които владеят тези методи. Нашият съвет е да направите един по-евтин вариант на лечение, докато организирате финансирането за по-модерното и скъпо лечение със зъбни импланти по методиката All on 4.

Според мен е необходимо да вземете своето информирано решение как да постъпите, т.е. да отидете на преглед и консултация там където Вие решите. Както казва нашият учител акад. Николай Попов – “Който бръза, бръка”. Народът също има своята поговорка – “Три пъти мери, веднъж режи”.

Да се чудиш обаче на акъла на онези, които предпочитат да харчат парите си за всичко друго, но не и за собственото си здраве. Тук само многоточие…

И двете групи хора в желанието си да получат “най-доброто”  и очаквайки Чудото да споходи и тях, могат да станат лесна жертва на недобросъвестни зъболекари, решили да правят парици за тяхна сметка, спекулирайки с ниски, нереални цени под реалната себестойност на продукта All on four.  Това се случва по целия свят, не само в България и ние имаме реални доказателства за това. Лошото е, че известието за нуждата от пари идва изведнъж “като гръм от ясно небе”, тогава в стремежа си да получите най-доброто, в бързането си може да станете лесна ЖЕРТВА НА ИЗМАМА за лечение със зъбни импланти в град София.

Ще направя коментар на написаното и ненаписано в този сайт, който рекламира All on 4 за 3900 лв. Смятам, че хората трябва да знаят истината, такава каквато е, защото за нас истината е част от морално-ценностната система на съвременното гражданско общество, а всички ние искаме да живеем в съвременна и просперираща България.

1.   Написано:“All-on-4 системата…”

      Коментар: All on 4 не е система, а метод за лечение, използващ определени средства за постигане на дадена цел. All on four е интелектуален продукт, създаден от Paulo Malo и Nobel Biocare с необходимите импланти и допълнителни части към тях.

2.   Написано: “Тя предлага тотално възстановяване на зъбните редици с фиксирана протеза върху четири импланта в деня на поставянето на имплантите.”

      Коментар: Въвежда в заблуждение, че лечението приключва още същия ден. Фактът е, че в деня на поставяне на имплантите по оригиналната методика, може да се постави временен, винтово закрепен, пластмасов, сваляем мост. Лечението завършва след 4-6 месеца с поставяне на винтово закрепена, сваляема, мостова конструкция, изработена по CAD/CAM технология, когато вече имаме със сигурност остеоинтегрирани зъбни импланти.

   Когато върху зъбните импланти се постави протеза, а не мост тогава Вие не можете да поддържате добра хигиена. Между протезата и венеца се задържат хранителни остатъци и започва гнилостен процес. Появява се неприятна миризма и започвават възпалителни процеси в меките тъкани и костта около зъбните импланти със всички неприятни последици за вас.

3.  Написано: “Кратки срокове на лечение”

     Коментар: За втори път се говори за бързо завършване на лечението. Както казахме, то завършва след 4-6 месеца. Друг е въпросът, че пациентът може да получи временен мост още същия ден. С неговото поставяне лечението не приключва.

4.   Написано. “В рамките на деня на поставяне на имплантите вече имате завършената протезна конструкция.”

    Коментар: Въпросът е “Каква е тази протезна конструкция”. Не се казва. Защо!? Понятието протезна конструкция е много общо и неконкретизиращо. За трети път се въвежда в заблуждение за бързо лечение и приключване в рамките на същия ден, незнайно с какво.

5.  Никъде в сайта не се споменава какви импланти се използват. Необходимо е да се знае, че метод и импланти “вървят ръка за ръка”. За този метод най-добре е да се използват имплантите Nobel Speedy. Когато снемаемия, винтово закрепен, CAD/CAM мост се закрепя върху 6-8 зъбни импланта, се използват имплантите Nobel Conical Conection.

Необходимо е да се знае, че All on 4 не е Панацея. Това е един труден за изпълнение метод, който изисква необходимата квалификация и пособия. Поради това той има своята реална пазарна цена. Това е метод, който носи своите рискове.

Към настоящия момент в България има само две клиники в София, където можете да получите качествено лечение, подкрепено със съответните сертификати за квалификация и използвани зъбни импланти по метода All on 4.

Д-р Асен Маринов – баща


Публикувана в Дента Консулт