Избелването е неинвазивна процедура, която води до промяна на цвета на зъбите към по-светъл/по-бял. Резултатите от избелването са различни, в зависимост от структурата на зъба и причината за неговото оцветяване. Най-често постиганият резултат са зъби, по-бели с 2-3 тона. Процедурата е подходяща за пациенти на всякаква възраст, като условието е да са с естествени зъби. Избелването не води до промяна в цвета на композитни възстановявания (пломби), корони и фасети. Резултатът трае между 2 и 5 години, в зависимост от диетата и хигиената на всеки пациент.

Какво включва процедурата?

Най-напред установяваме причините за по-тъмния цвят на зъбите и има ли показания за избелващи процедури.
Правим професионално почистване на зъбите. То е задължително, независимо от избрания метод за избелване.
Започваме прилагането на специални избелващи препарати. По време на своето действие те отделят активен кислород, затова е изключително важно цялата процедура да се провежда под лекарски контрол.
Ежеседмично посещение в клиниката за мониториране на цвета и хода на избелването. При постигане на желания резултат избелващите процедури се прекратяват.

Алтернатива с постоянен резултат

Керамичните фасети са минимално инвазивна алтернатива на избелващите процедури, които имат постоянен резултат и дават свободата на избор колко бели да са Вашите зъби. Тази алтернатива се препоръчва в случай, че пациентът има много композитни възстановявания (пломби) на предните зъби, както и в ситуации на много тъмен цвят на естествените зъби, който не се повлиява от избелването и не може да се постигне желаният резултат. Тогава може да се използват SKYN фасети, така че да се възпроизведе същата форма на зъбите, но с желания по-бял цвят.

Често задавани въпроси

Избелването вреди ли на зъбите?

Избелването е напълно безвредно, стига да се спазват стриктно инструкциите и процедурата да се извършва под лекарски контрол.

Колко време е необходимо, за да се постигне желаният резултат?

В зависимост от причините за промяна в цвета на зъбния емайл и степента на оцветяване, избелването може да продължи между 2 седмици и 6 месеца.

Може ли да се избелват корони, фасети или композитни възстановявания?

Само естествените зъби подлежат на избелване. В случаите с много композитни възстановявания на предните зъби е желателно да се поставят керамични фасети, така че да се постигне по-бял цвят на зъбите.

Колко дълго трае ефектът от избелването?

Ефектът от него има трайност между 2 и 5 години, в зависимост от хигиенните навици и диетата на пациента. За постигането на оптимален резултат се препоръчва добра орална хигиена, редовни профилактични прегледи на всеки 6 месеца, отказ от тютюнопушене и намаляване на приема на пигментиращи храни и напитки – кафе, червено вино, червени боровинки и други.

Процедурата по избелване свързана ли е с болка?

Избелването е напълно безболезнено. Възможно е единствено да възникне чувствителност на зъбите. В тези случаи процедурата се прекратява и се нанася реминерализиращ препарат.

Какви са алтернативите на избелването с препарат?

Керамичните фасети и SKYN фасетите са алтернатива на химическото избелване с дълготраен ефект.

Каква е цената на процедурата за избелване на зъби? Цената на най-често използвания метод за избелване на естествени зъби е 300 лв.

Подобни статии