“Меки силиконови” зъбни протези.
споделено от Дента Консулт – София

През последните години много нашумяха т.н. меки – силиконови зъбни протези, като алтернатива на лечение със зъбни имплани и лечение със скелетирани протези със стави. За Ваше съжаление нашето отношение към тях е негативно. Тези протези могат да се огъват, но това съвсем не означава, че са меки. Техните ръбове често се изработват много тънки и за нас те режат като нож. Най-големият им недостатък е, че те нямат опорно-задръжни елементи, които да осигуряват тяхната стабилност по време на функция. В резултат на това тънките им и остри крила се забиват в гингивата /венеца/ и предизвикват остри и хронични, травматични възпалителни процеси, в резултат на които костта около зъбите се възпалява и започва да намалява. Тогава ние, денталните лакари, казваме, че имате травматичен пародонтит. Друг недостатък е, че на тях не могат да се правят поправки – репаратури, т.е. не могат да се добавят зъби при нужда – /при допълнително изваждане на собствени зъби/.

Представяме Ви един характерен случай при носене на такава протеза, който попадна при нас.

Първата снимка показва протезата поставена в устата – сякаш всичко е ОК, но отдолу са големите поражения, нанесени от “меката силиконова” протеза.

Втората снимка Ви показва самата протеза.

На третата снимка ясно се виждат увредените пародонтални тъкани и последствията за Вашите собствени зъби – кучешките зъби на долната челюст са оголени към зъбния корен.

Това са случаи, при които лечението със зъбни импланти е игнорирано по различни причини и българската поговорка, че “вместо да се изпишат вежди се избождат очи” важи на 100%.

Подобни статии