Какво трябва да знаете?
Пародонталното лечение има за цел да възстанови биологичното здраве или естетиката в устната кухина.

Пародонтални заболявания
Пародонталните заболявания, в зависимост от това каква част от тъканите около зъба засягат, се разделят на два основни вида: гингивит – заболяване на венците, и пародонтит, който обхваща не само венеца, но и костта около зъба.

Гингивит

Сред най-честите симптоми на заболяването са подути венци и кървене от венците. Гингивитът може да протече и без конкретни оплаквания, поради което профилактиката е особено важна. В случай, че не се лекува, болестта може да засегне и костта около зъба, като по този начин да прерасне в пародонтит. Гингивитът е напълно обратимо състояние, ако се лекува навреме. Терапията включва премахване на бактериалната плака и преодоляване на лошите хигиенни навици.

Пародонтит

Пародонтитът, по-популярен като “пародонтоза”, е хронично дегенеративно заболяване на тъканите около зъбите – венци, кост и периодонтални връзки около зъба. Пародонталното лечение обхваща меките тъкани около засегнатия зъб. Терапията включва отстраняване на бактериалната плака и пародонталните джобове.

Причини за пародонталните заболявания

Причинители на пародонтита са комплекс от фактори. Освен бактериите, поразяващи меките тъкани, това са наследствеността, вредните навици – тютюнопушене, лоша орална хигиена, проблеми с храненето или други зъбни заболявания.

Симптоми

  • Проблеми с венците – възпалени и кървящи венцию
  • Лош вкус и неприятен дъх в устата
  • Подвижност на зъбите
  • Отдръпване на венците
  • Лечение

Над 70% от случаите се лекуват нехирургично. При някои по-тежки състояния се налагат хирургични манипулации като изваждане на зъба, поставяне на имплант или реконструкция с розова керамика, имитираща венеца.

Поддръжка

От първостепенно значение е добрата орална хигиена. Пациентите трябва да преодолеят вредните навици, които могат да доведат до задълбочаване на заболяването – да се откажат от цигарите и да се подлагат на най-малко три професионални почиствания на зъбите всяка година.

Пародонтална пластична хирургия
Пародонталната пластична хирургия включва серия от микро-хирургични интервенции, които възстановяват хармонията и здравето на венците. Когато зъбите изглеждат твърде дълги или твърде къси, както и ако имат различен размер, се налага ремоделиране на венците. Гингивалното здраве е от първостепенно значение за постигането на естествен вид на усмивката.

Гингивална присадка

Гингивалната присадка (или съединително-тъканна присадка) представлява присаждане на малък обем от тъкани в случаите на отдръпване на венците или при липса на тъкани. Чрез нея се подобрява естетиката на усмивката, когато коренът на зъба е открит или венецът е неестетично оцветен. Тъкан за присадката се взима най-често от небцето. Операцията се извършва под местна упойка и е напълно безболезнена. В зависимост от сложността, тя може да продължи от половин час до няколко часа. Окончателното възстановяване е след осем седмици.

Гингивектомия и удължаване на зъбната корона

Гингивектомията и удължаването на зъбната корона са процедури, при се които премахва венец, там където той е в излишък. Процедурата е опростена, оздравителният процес е бърз и има незабавен естетичен ефект. Периодът на заздравяване на венеца е от 10 до 14 дни. В много случаи, за да се постигне дългосрочен резултат, е необходимо реконструиране на подлежащата кост. При удължаване на клиничната корона оздравителният процес трае осем седмици.

Подобни статии