Лечение със зъбни импланти

Седем най-често задавани въпроси за лечение със зъбни импланти

въпроси свързани с поставянето на зъбни импланти в Дента Консулт

В нашата клинична практика ежедневно се срещаме с пациенти за обсъждане на план и варианти за лечение с или без импланти. И макар стремежът ни e да подхождаме индивидуално към всеки един пациент, ще се учудите колко често различни хора, на различна възраст ни задават едни и същи въпроси. В настоящия материал сме се опитали да представим накратко най-често задаваните ни въпроси и отговорите към тях за лечение със зъбни импланти:

1-ви въпрос. Може ли организмът ми да отхвърли поставените импланти?

Поставянето на зъбни импланти като средство за подпомагане на зъбното лечение се използва от над 70 години и има своите строго утвърдени правила и принципи. При тяхното спазване от лекар и пациент, процентът на успеваемост на лечението с импланти е изключително висок. И все пак, в малък процент от случаите, е възможно да има отхвърляне на зъбния имплант. Неуспехът при лечение със зъбни импланти, спрямо това на кой етап от лечението настъпва, може да се раздели на ранен – непосредствено след имплантирането и на късен – след натоварване на импланта, когато върху него вече има поставена корона (в устата си имате зъб). Най-честите причини за ранно отхвърляне на зъбни импланти са инфекция, неспазване на правила за асептика и антисептика, неправилна преценка на клиничната ситуация. 

От ранно отхвърляне ни пази:

  • изписване на антибиотик при показания преди операция
  • добро планиране на хирургична интервенция
  • спазване на правилата за асептика и антисептика
  • добра анамнеза
  • прецизна работа на денталния лекар по време на хирургичната интервенция
zybni-implanti-dentaconsult-2

    Най-честата причина за късно отхвърляне на зъбни импланти е неправилното им натоварване – неправилно протезиране със зъбни корони върху тях (за това от изключителна важност е изготвянето на правилен цялостен план за лечение със зъбни импланти).

От късно отхвърляне ни пази:

  • добро протетично планиране на лечението
  • правилен избор на коронка или мостова конструкция върху зъбни импланти
  • прецизна работа на денталния лекар по време протетичното възстановяване

Повече информация можете да получите от статията “Зъбни импланти – гаранция”.

2-ри въпрос. Може ли да имам алергия към зъбни импланти?

Зъбните импланти се изработват от 99.9% титан. Това е материал с отлична биологична поносимост. Организмът не развива алергия към него. Това е причината да се използва в медицинската ортопедия от дълги години. Няма разлика между материала, от който се изработват денталните импланти и материала, който се използва за изработването на изкуствени стави и средства за остеосинтеза, използвани в медицината – травматология и хирургия.

3-ти въпрос. Ще боли ли при поставяне на зъбни импланти?

По време на оперативната интервенция се използват съвременни упойки, които премахват усещането за болка. След операцията се изписват болкоуспокояващи, които се ползват в случай на дискомфорт по време на възстановителния период. Съвременната фармация е на изключително високо ниво. В нашата клиника думата болка е непозната.

Повече информация можете да получите от статиите “Зъбни импланти и болка” и “Зъбни импланти и обща упойка”.

4-ти въпрос. Какво представлява процедурата по поставяне на импланти?

Лечението с импланти в повечето случаи протича в три етапа:

Етап 1 – поставяне на имплант – поставяне на титаниев винт в костта.

Етап 2 – разкриване на импланта и поставяне на сулкусформер.

Етап 3 – поставяне на надстройка (част, която се поставя над венеца и върху която ще се постави коронка).

Етап 4 – поставяне на коронка (вече имате зъб в устата си).

В зависимост от индивидуалните особености и колко време е минало от загубата на естествения зъб, може да се наложат допълнителни процедури, които да се осъществят преди или след поставянето на импланта.

Повече информация можете да получите от статиите “Зъбни импланти – методи на имплантиране” и “Зъбни импланти – методи на протезиране”.

5-ти въпрос. Колко време ще е необходимо, за да се възстановя след поставяне на зъбни импланти?

След операцията е възможно да има лек оток, който е най-голям на третия и четвъртия ден. При много операции отокът липсва – това зависи от методиката и от обема на операцията за поставяне на импланти. За намаляване на дискомфорта, който може да настъпи след операция се изписват болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. Възстановяването зависи от индивидуалната реакция на организма. В повечето случаи до една седмица целият дискомфорт е отшумял.

Конците се свалят на 10-14 ден.

6-ти въпрос. От какво зависи дали може да ми се поставят импланти?

Условията за поставяне на импланти зависят от комбинацията на общото Ви здравословно състояние, придружаващи заболявания, преди колко време е бил изваден липсващия зъб, по каква причина и при какви условия, наличния обем кост, наличния обем меки тъкани, състояние на останалите зъби в устата и много други. По време на прегледа и Rо- 3D анализ се взимат предвид всички фактори. При необходимост се назначават допълнителни изследвания. След задълбочен анализ на цялата събрана информация се изготвя план за лечение.

Повече информация можете да получите от почти всички публикувани от нас статии в категория “СТАТИИ”.

7-ми въпрос. Колко ще струва?

Това е въпрос, на който можем да отговорим само след подробен преглед, при който да се преценят възможностите и начините за лечение със зъбни импланти. Пациентите в нашата клиника са предварително запознати с медицинската и финансова част на плана си за лечение.

зъбни импланти от Дента Консулт въпроси и отговори

За нас е правилно медицината да се поставя пред парите, т.е. да се определят методите и средствата за лечение с импланти или без импланти и на тази база да се прави финансовата калкулация. Много често първият въпрос е: “Колко струва имплантът ?”. По този начин се поставя “каруцата пред коня” и грешката е вече налична.

Основното правило е: ”Медицината определя парите, а не парите медицината.”

Кратък ценоразпис може да намерите тук.

Повече информация можете да получите от статията “Ценови схеми за Вашето лечение с импланти” в категория СТАТИИ.