лечение със зъбни импланти

Пародонтално здраве

Какво трябва да знаете?

Пародонталното лечение има за цел да възстанови биологичното здраве или естетиката в устната кухина. 

Пародонтални заболявания

Пародонталните заболявания, в зависимост от това каква част от тъканите около зъба засягат, се разделят на два основни вида: гингивит - заболяване на венците, и пародонтит, който обхваща не само венеца, но и костта около зъба. 

Гингивит

Сред най-честите симптоми на заболяването са подути венци и кървене от венците. Гингивитът може да протече и без конкретни оплаквания, поради което профилактиката е особено важна. В случай, че не се лекува, болестта може да засегне и костта около зъба, като по този начин да прерасне в пародонтит. Гингивитът е напълно обратимо състояние, ако се лекува навреме. Терапията включва премахване на бактериалната плака и преодоляване на лошите хигиенни навици. 

Пародонтит

Пародонтитът, по-популярен като ''пародонтоза”, е хронично дегенеративно заболяване на тъканите около зъбите - венци, кост и периодонтални връзки около зъба. Пародонталното лечение обхваща меките тъкани около засегнатия зъб. Терапията включва отстраняване на бактериалната плака и пародонталните джобове.

Причини за пародонталните заболявания

Причинители на пародонтита са комплекс от фактори. Освен бактериите, поразяващи меките тъкани, това са наследствеността, вредните навици - тютюнопушене, лоша орална хигиена, проблеми с храненето или други зъбни заболявания. 

Симптоми

  • Проблеми с венците - възпалени и кървящи венци
  • Лош вкус и неприятен дъх в устата
  • Подвижност на зъбите
  • Отдръпване на венците 

Лечение

Над 70% от случаите се лекуват нехирургично. При някои по-тежки състояния се налагат хирургични манипулации като изваждане на зъба, поставяне на имплант или реконструкция с розова керамика, имитираща венеца.

Поддръжка

От първостепенно значение е добрата орална хигиена. Пациентите трябва да преодолеят вредните навици, които могат да доведат до задълбочаване на заболяването - да се откажат от цигарите и да се подлагат на най-малко  три професионални почиствания на зъбите всяка година. 

Пародонтална пластична хирургия

Пародонталната пластична хирургия включва серия от микро-хирургични интервенции, които възстановяват хармонията и здравето на венците. Когато зъбите изглеждат твърде дълги или твърде къси, както и ако имат различен размер, се налага ремоделиране на венците. Гингивалното здраве е от първостепенно значение за постигането на естествен вид на усмивката.

Гингивална присадка

Гингивалната присадка (или съединително-тъканна присадка) представлява присаждане на малък обем от тъкани в случаите на отдръпване на венците или при липса на тъкани. Чрез нея се подобрява естетиката на усмивката, когато коренът на зъба е открит или венецът е неестетично оцветен. Тъкан за присадката се взима най-често от небцето. Операцията се извършва под местна упойка и е напълно безболезнена. В зависимост от сложността, тя може да продължи от половин час до няколко часа. Окончателното възстановяване е след осем седмици.

Гингивектомия и удължаване на зъбната корона

Гингивектомията и удължаването на зъбната корона са процедури, при се които премахва венец, там където той е в излишък. Процедурата е опростена, оздравителният процес е бърз и има незабавен естетичен ефект. Периодът на заздравяване на венеца е от 10 до 14 дни. В много случаи, за да се постигне дългосрочен резултат, е необходимо реконструиране на подлежащата кост. При удължаване на клиничната корона оздравителният процес трае осем седмици.

лечение със зъбни импланти

 

Location:

1680 , Sofia | Kazbek str. 57A, entr. B

Contact us:

02/ 981 53 08 | 0877 81 53 08

info@dentaconsult.bg

Business hours:

Mon - Fr 09:00 - 18:00

ПРЕДИ И СЛЕД ЛЕЧЕНИЕТО

© All rights reserved. All images on this website belong exclusively to Dentaconsult. All cases presented on this website have been treated at Dentaconsult , and all images shown have the patient's written consent. No distribution is allowed without Dentaconsult's explicit consent.